RSS
 

Drożdżówka z serem i jagodami

04 lip

Obraz1Obraz2Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 50 g drożdży
  • 1 jajko, 1 żółtko
  • 0,5 kostki  masła
  • 0,5 szklanki mleka

dodatkowo:

  • 1szklanka jagód
  • 200g białego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowy
  • białko do posmarowania bułeczek
  • łyżka masła, łyżka mąki pszennej, 3 łyżki cukru na kruszynę

Sposób przyrządzenia:

Drożdże rozrobić z łyżką cukru, podgrzanym ale nie gorącym mlekiem oraz łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie. W tym czasie ucieramy jajko i żółtko z pozostałym cukrem. Gdy rozczyn będzie wyrośnięty dodajemy do niego utarte z cukrem jajka, rozpuszczone masło oraz przesianą przez sitko mąkę. Wyrabiamy ciasto i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy nadzienie do bułeczek, jagody dokładnie myjemy i osuszamy, ser ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym, jajkiem oraz budyniem. Gdy ciasto będzie wyrośnięte porcjujemy je na małe kulki po czym każdą z nich rozpłaszczamy i nakładamy po małej łyżeczce sera i jagód (można je dodatkowo posłodzić cukrem lub miodem, albo łyżką dżemu np. o smaku owoców leśnych – ja pozostawiłam je w naturalnej postaci) sklejamy i formujemy bułeczki. Układamy na wyłożonej papierem blaszce dość blisko siebie, odstawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem smarujemy bułeczki roztrzepanym białkiem i posypujemy przygotowaną z masła, mąki i cukru kruszyną. Pieczemy ok 30 minut w piecyku rozgrzanym do 180 stopni.

Smacznego :)

Jagodowe lato

Słodkie jagodowe lato

 
Komentarze (12)

Napisane przez w kategorii ciasta

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Patrycja

    4 lipca 2014 o 23:00

    Ależ od razu nabrałam na taką ochoty ;) Wygląda wyśmienicie!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam :)

     
  2. ~Gość

    7 lipca 2014 o 08:37

    Smakowicie wyglądają, pozdrawiam.
    Polecam też taką wersję
    http://inews.com.pl/WordPress3/jagodzianki

     
  3. ~Grzegorz

    7 lipca 2014 o 09:23

    Drożdżówka upieczona samodzielnie jest znacznie smaczniejsza niż taka kupiona w sklepie – przynajmniej nie zawiera tyle dodatków typu spulchniacze, polepszacze itp. Jednak czytając etykiety produktów należy pamiętać, że nie wszystkie są niezdrowe, a czasami wręcz zdrowe. Przeczytaj o tym na http://www.biology.blog.pl

     
  4. ~Kuchnia i Podróże

    7 lipca 2014 o 09:44

    Przepyszne takie drożdżóweczki, ależ nabrałam na nich ochoty :-)
    A u mnie cynamonki z rodzynkami :-)
    http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2014/02/cynamonki-z-rodzynkami.html

     
  5. ~kasia

    7 lipca 2014 o 10:11

    Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

     
  6. ~Na zdrowie

    7 lipca 2014 o 10:26

    Aż by się chciało choć jedną bułeczkę z monitora podebrać.
    Ale cóż.
    Trzeba obejść się smakiem i jeść tylko oczami. :(

     
  7. ~bułka z chlebem

    7 lipca 2014 o 11:31

    Ale mi narobiłaś smaku, u mnie spróbuj ciasta drożdżowego z rabarbarem i kruszonką :)

    http://bulkazchlebem.pl/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem-i-kruszonka

     
  8. ~suzana

    7 lipca 2014 o 11:34

    PYSZNE SĄ TAKIE BUŁY;A NADZIENIE SUPER ;CHĘTNIE WYPRÓBUJĘ GDYŻ TAKICH NIE ROBIŁAM;).POLECAM TEŻ RACUSZKI Z TRUSKAWKAMI:
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/06/racuszki-z-truskawkami.html

     
  9. ~Oliwia

    15 lipca 2014 o 22:01

    Upiekłam bułeczki dzisiaj i mimo, ze nigdy nie wyszło mi ciasto drożdżowe, to ten przepis jest genialny. Bułeczki pięknie wyrosły i były przepyszne. Nie miałam twarogu, więc wymieszałam składniki z serkiem mascarpone, dodałam trochę dżemu z czarnej porzeczki do borówek, gdyż obawiałam się, że będą zbyt słodkie. Wspaniałe ciasto, sądzę, że nawet bez nadzienia by smakowało. Dziękuję w imieniu swoim i rodzinki, która mi teraz łatwo nie odpuści i będę musiała piec je częściej.
    Pozdrawiam gorąco.