RSS
 

Omlet curry prosto z pieca

06 lip

Obraz2Obraz1Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 cukinii
  • 8 pieczarek
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 50 g żółtego sera
  • świeża bazylia
  • 2 pomidory 

Sposób przyrządzenia:

Smarujemy odrobiną oleju blaszkę i układamy na niej kiełbasę pokrojoną w plasterki, cukinię pokrojoną w ćwiartki, cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki pokrojone w talarki, posypujemy ziołami. Wkładamy blachę do piecyka rozgrzanego do 180 stopni na ok 10 minut. W tym czasie ubijamy białka na sztywną piane, po czym dodajemy żółtka jaj oraz przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i curry, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa będą podpieczone, blachę wyjmujemy z pieca i wlewamy ciasto, pieczemy przez 15-20 minut, pod koniec posypujemy startym żółtym serem. Podajemy z sałatką ze świeżych pomidorów i bazylii.

Smacznego :)

 
Komentarze (24)

Napisane przez w kategorii placki i naleśniki

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Na zdrowie

    7 lipca 2014 o 09:40

    To w sam raz coś dla mnie.
    Niedzielne śniadanie z omletem.
    Kolejny przepis do kolekcji. :)

     
  2. ~przepismamy

    11 lipca 2014 o 08:39

    Pyszności, dziekuje za przepis.
    Poecam tez sprobowac moj omlet z czeresniami
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/06/omlet-z-czeresniami.html

     
  3. ~Kuchnia i Podróże

    11 lipca 2014 o 08:47

    Bardzo smaczne i pożywne śniadańko :-)
    A u mnie tosty z sardynkami :-)
    http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2014/05/tosty-z-sardynkami.html

     
  4. Kuchnia Biegacza

    11 lipca 2014 o 08:50

    Uwielbiam takie jedzonko! A do siebie zapraszam na fit deser – JAGLANE TIRAMISU http://kuchnia-biegacza.blog.pl/2014/07/11/jaglane-tiramisu-zdrowsza-wersja-fit/

     
  5. ~Gość

    11 lipca 2014 o 08:54

    Świetny omlet, aż ślinka cieknie.
    Polecam też taki
    http://inews.com.pl/WordPress3/omlet-z-makaronem

     
  6. ~karol34

    11 lipca 2014 o 09:08

    przekąska jak się patrzy:) pyszne

     
  7. ~kasia

    11 lipca 2014 o 10:22

    Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

     
  8. ~bułka z chlebem

    11 lipca 2014 o 11:15

    Ale pychota, do siebie zapraszam na świeże bułeczki :)
    http://bulkazchlebem.pl/tematy/bulki

     
  9. ~tss

    11 lipca 2014 o 11:33

    Omlety to jest to i nic ich nie zastąpi :) Polecam omlet z kwaśnym jabłkiem – http://www.stachurska.eu/?p=377 .

     
  10. ~Maja

    11 lipca 2014 o 11:54

    Omletom mówię tak, szczególnie teraz jak tyle świeżych i pysznych warzyw mamy pod dotatkiem.

    http://przekaskinaimpreze.pl

     
  11. ~ina

    11 lipca 2014 o 11:56

     
  12. ~Elżbieta

    11 lipca 2014 o 12:10

    Czy drogie forumowiczki potrafią sie ograniczyć jedynie do skomentowania przepisu i nie wpychać przy okazji linków do swoich wyczynów kulinarnych? To irytujace …

     
    • ewelinaskiba89

      11 lipca 2014 o 13:06

      Ja jestem wdzięczna za każdy komentarz i chętnie zaglądam na inne blogi kulinarne w poszukiwaniu inspiracji ;)

       
      • ~sandra

        11 lipca 2014 o 13:36

        ja tez chetnie zagladam na strony z ciekawymi przepisami

         
    • ~Grażyna

      11 lipca 2014 o 13:17

      Popieram, takich komentarzy nie da się czytać. Są nieszczere i tylko psują cały blog.

      Mam pytanie do Autorki: w przepisie jest dużo jajek, czy w takim razie proszek do pieczenia jest konieczny do wyrośnięcia ciasta? Mam duże problemy po sodzie, wolałabym bez tego składnika.

       
      • ewelinaskiba89

        11 lipca 2014 o 13:36

        Można śmiało zrezygnować z proszku do pieczenia, pianę z białek i tak ubijamy na sztywno i to ona nadaje ciastu puszystości.

         
  13. ~mariola

    11 lipca 2014 o 14:01

    wygląda smakowicie :) polecam placuszki JEON: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/07/jeon.html

     
  14. ~Degustatorka

    11 lipca 2014 o 15:04

    Omlet z curry, jeszcze nie próbowałam, a wygląda apetycznie:)
    Wszystko o CURRY u mnie, zapraszam:
    http://eprzyprawy.blogspot.com/2013/12/curry.html

     
  15. ~Ania

    12 lipca 2014 o 16:56

    curry? to juz się zakochałam w tym omlecie!:)

    http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/

     
  16. ~Miłka

    15 lipca 2015 o 12:39

    Oja! Wygląda super, naprawdę ciekawy pomysł, żeby upiec omlet zamiast tradycyjnie smażyć na patelni. Bardzo mi przypadł do gustu ten przepis.