RSS
 

Ogórki małosolne

09 lip

Obraz1Składniki:

  • ogórki gruntowe
  • 1 l przegotowanej, ostudzonej wody
  • 1 łyżka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • korzeń chrzanu
  • pęczek kopru
  • świeże liście chrzanu oraz wiśni

przetwory

Sposób przygotowania:

W wyparzonym słoju układamy świeże liście chrzanu oraz wiśni, czosnek, koper i korzeń chrzanu. Ogórki dokładnie myjemy, a następnie układamy dość ciasno w słoju. Z wody i soli zalewę, którą wypełniamy zawartość słoika tak, aby wszystkie ogórki były pod powierzchnią zalewy. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy w mało nasłonecznione miejsce. Po trzech dniach powinny być gotowe. Jeśli zostawimy je na dłużej z dnia na dzień będą coraz bardziej ukiszone.

PS. Te przygotowane wczoraj ogórki przydadzą się w weekend do sałatki z młodych ziemniaków ;)

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii przetwory

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ann

    9 lipca 2014 o 13:29

    ogórki małosolne to specjalność mojej mamy, ja za to czekam na przepis na sałatkę ziemniaczaną ;)

     
    • ewelinaskiba89

      9 lipca 2014 o 16:10

      sałatka pojawi się na pewno – pomysł już jest teraz tylko realizacja…zachęcam do śledzenia kolejnych wpisów :)