RSS
 

Miodownik z jabłkami i kremem

14 wrz

Obraz1Składniki ciasto:

  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 0,5 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 3,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki krem:

  • ½ litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kostka masła
  • 5 łyżek mleka w proszku

Składniki masa jabłkowa:

  • ½ kg jabłek
  • 2 galaretki agrestowe

Składniki pozostałe:

  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić z miodem i cukrem, odstawić do wystudzenia. Następnie do masy dodać jajka, mąkę i sodę, wyrobić ciasto i podzielić na 3 równe części. Każdą część ciasta piec osobno w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni ok 20-30 minut. Ugotować budyń z dodatkiem cukru. Utrzeć masło na puszystą masę a następnie dodawać po łyżce budyniu i mleka w proszku cały czas ucierając. Jabłka obrać i pokroić, dusić w rondelku aż się rozpadną i odparują część wody, gdy będą się gotować dodać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do stężenia. Na miodowym placku układamy połowę śmietankowego kremu, a następnie połowę jabłek i przykrywany drugim plackiem, na który wykładamy resztę kremu i jabłek i przykrywamy ostatnim plackiem. Ciasto dekorujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.

Smacznego :)

 
Komentarze (13)

Napisane przez w kategorii ciasta

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ania

    14 września 2014 o 21:02

    Bardzo lubię tego typu ciasta :)

     
  2. ~kasia

    22 września 2014 o 13:55

    Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

     
  3. ~klara

    22 września 2014 o 14:09

    bardzo smakowicie wyszło. gratuluję udanego wypieku.
    http://ocetjablkowy.blog.pl

     
  4. ~suzana

    22 września 2014 o 14:28

    PYSZNE CIACHO;JADŁAM PODOBNE ..POLECAM TEŻ JABŁECZNIK Z KOKOSEM:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html

     
  5. ~bet

    22 września 2014 o 16:33

    wygląda smakowicie

     
  6. ~dobre-rady-pomoc

    22 września 2014 o 17:13

     
  7. ~Kopalnia Smaku

    22 września 2014 o 18:47

    Bardzo apetyczny wyszedł ten oryginalny miodownik, wersji z jabłkami jeszcze nie miałam okazji spróbować, musi być wyborna! Pozdrawiam

    http://www.kopalniasmaku.pl/

     
  8. ~bułka z chlebem

    22 września 2014 o 20:17

    Bardzo pyszne ciasto, do siebie zapraszam na ciasto niebieskie jabłuszko
    http://bulkazchlebem.pl/ciasto-niebieskie-jabluszko

     
  9. ~Szef kuchni odleciał

    22 września 2014 o 20:25

    Bardzo trudne ciasto. Bardzo delikatne. Dla koneserów :-) Bardzo lubię.