RSS
 

Jesienna sałatka z rukolą, orzechami, pieczonym burakiem i kremowym serkiem z sosem czekoladowo-balsamicznym

12 lis

Obraz1Obraz2

Składniki sałatka:

  • 250 g rukoli
  • 2 średnie buraki
  • 100 g orzechów włoskich
  • 125 g serka kremowego Arla Apetina pesto i rukola

Składniki sos:

  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • płatki chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

Sposób przyrządzenia:

Buraki dokładnie myjemy owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku prze ok 50 minut. Rukolę myjemy i osuszamy wykładamy na talerze. Orzechy prażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu aż się zarumienią. Buraki odstawiamy do wystygnięcia a następnie kroimy w plasterki. Przekładamy plastry buraków kremowym serkiem i układamy na liściach rukoli. Posypujemy prażonymi orzechami. Ocet łączymy z miodem i podgrzewamy aż sos zredukuje swoją objętość o połowę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy ją do sosu. Doprawiamy mielonymi płatkami chilli, na koniec dodajemy oliwę z oliwek aby nadać sosowi odpowiednią konsystencję. Tak powstałym sosem skrapiamy naszą sałatkę.

 Smacznego :)

Dania z serkami kremowymi

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii sałatki

 

Dodaj komentarz