RSS
 

Kruche ciasteczka fistaszkowo-sezamowe

20 gru

Obraz1Składniki:

  • 150 g orzeszków ziemnych
  • 50 g sezamu
  • 100 g masła
  • 140 g brązowego cukru 
  • 1 jajko
  • 140 g mąki
  • płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

Orzeszki obieramy i prażymy na suchej patelni. Sezam mielimy z orzeszkami w młynku. Masło ucieramy z dodatkiem jajka oraz cukru. Dodajemy masę orzechowo-sezamową i chwilę wyrabiamy. Do ciasta dodajemy przesianą mąkę z dodatkiem szczypty soli oraz sody. Wyrabiamy ciasto. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciastko spłaszczamy tworząc widelcem kratownice. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 160 stopni 15 minut (10 góra-dół, 5 z termoobiegiem).

Smacznego :)

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii ciasta, desery

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~gin

    23 grudnia 2014 o 17:18

    Cudownie chrupiące pyszności :)