RSS
 

Chłopska chata

23 gru

Obraz1 Obraz2

Składniki ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g margaryny Palma spółki Bielmar
  • 200 g śmietany (18%)
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki nalewki śliwkowej
  • szczypta soli

Składniki krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1 laska wanilii
  • 200 g masła

Pozostałe składniki:

  • 450 g powideł śliwkowych
  • 1 tabliczka czekolady
  • kakao

Sposób przygotowania:

Z mąki, margaryny, śmietany, cukru, jajka i nalewki zagnieść ciasto. Owinąć w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc). 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i laską wanilii. W połowie szklanki mleka rozprowadzić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtko. Wlać na gotujące mleko i ugotować budyń a następnie odstawić do wystudzenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 15 równych części. Każdą część rozwałkować na prostokąt 10×25 cm. Na każdym rozsmarować powidła i zwinąć w rulonik. Rozkładamy ruloniki na blachach wyłożonych papierem zachowując 2 cm odstępy. Piec 30 minut w piecu rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieramy na krem z wystudzonym budyniem. Na tacce układamy blisko siebie 5 ruloników, smarujemy je kremem następnie układamy 4 ruloniki, ponownie krem, kolejne 3 ruloniki, znów krem, 2 ruloniki, ostatnia warstwa kremu i ostatni rulonik. Powinna powstać piramida, którą z zewnątrz smarujemy pozostałym kremem. Oprószamy ciasto kakao i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ostawiamy ciasto w chłodne miejsce na min. godzinę.

Smacznego :)

Ciasta czy ciasteczka?

 
Komentarze (37)

Napisane przez w kategorii ciasta

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~sagneska

    23 grudnia 2014 o 13:50

    Ale piękna <3 i na pewno wspaniale smakuje :)

    http://www.sagneska.pl

     
  2. ~Szefowa w swojej kuchni ;-)

    23 grudnia 2014 o 14:33

    Ciasto prezentuje się pięknie! :)

     
  3. ~Martyna

    28 grudnia 2014 o 11:36

    wygląda rewelacyjnie, super pomysł!;)

     
  4. ~Madzia+Mati

    29 grudnia 2014 o 19:25

    Ojej :) wyglada smakowicie :3 musze tez kiedys takie zrobic :)

    http://sh.st/oPEzF

     
  5. ~Słodko-Słony Świat Ilony

    1 stycznia 2015 o 22:48

    Wow! Przepiękne! Jestem bardzo ciekawa smaku!:))

     
  6. ~Jaja przepiórcze

    11 stycznia 2015 o 08:05

    Super

     
  7. ~Bożena

    11 stycznia 2015 o 08:19

    A czemuż to musi być „250 g margaryny Palma spółki Bielmar”? Czy z innej margaryny ciasto nie wyjdzie? A masła nie można uzyc? Czy spółka Bielmar produkuje masło? A jeśli nie (nie wiem tego), to co wtedy? Tylko margaryna Palma, i tylko Bielmaru?

    Czy to jest blog firmy Bielmar?

    Kochana Autorko tego bloga – blog jest bardzo ciekawy, nie psuj mi opini o Tobie takimi nieprzemyślanymi wpisami, błagam… Czy masz umowę z Bielmarem na reklamę?
    Nawet jeśli masz takową, to dla przyzwoitości mogłabyś w przepisie napisać np. tak: „250g margaryny Palma spółki Bielmar lub innej margaryny, lub masła”.

    A tak na marginesie – kto robi kruche ciasto (albo w ogóle każde inne ciasto) z uzyciem margaryny? Margaryna już dawno ma swój czas za sobą, to w PRL-u wmawiano nam, że margaryna to samo szczęście. Pamiętam taką piosenkę z radia (byłam wtedy nastolatką):
    „Margaryna, margaryna, ja o tobie tylko śnię,
    tyś jest lepsza niż dziewczyna, ty nie zdradzisz nigdy mnie” :)

    JUż dawno wiadomo, że wszelkie margaryny to samo zło :) Są rakotwórcze (to przez te izomery trans), no i sa zwycxzajnie obrzydliwe w smaku. Ja margarynę stosuję najwyżej do wysmarowania blaszki (żal masła do tego).
    Tobie też to radzę :)
    Masło jest poza tym najzdrowsze, nie ma nic wspólnego z podwyższaniem poziomu cholesterolu – to stare mity z czasów propagowania jedzenia margaryny, bo masła w sklepach trzeba było poszukiawć czasem cały dzień, wręcz polować na nie, to były zwyczajne braki pewnego okresu w PRL-u.
    Dziś juz raczej nie wypada namawiać ludzi do stosowania rakotwórczych produktów, nie uważasz? :)

    Pozdrawiam :)

     
    • ewelinaskiba89

      11 stycznia 2015 o 13:45

      Dziękuję za wyczerpujący komentarz, jak możesz zauważyć na podstawie innych przepisów ja również stosuje do większości wypieków masło. To konkretne ciasto bierze jednak udział w konkursie organizowanym przez spółkę Bielmar. Oczywiście margarynę z powodzeniem można zastąpić masłem, robiłam tak wcześniej i wychodzi idealnie ;)

       
  8. ~Patrycja

    11 stycznia 2015 o 09:21

    super pomysł!!! muszę zrobić, jednak margarynę obowiązkowo masłem zastąpię, smak bez porównania lepszy…

     
  9. ~bułka z chlebem

    11 stycznia 2015 o 10:22

    Ale super pomysł, u mnie spróbuj jabłka pieczone pod kruszonką
    http://bulkazchlebem.pl/jablka-pieczone-pod-kruszonka/

     
  10. ~kasia

    11 stycznia 2015 o 10:54

    Jeżeli chcesz odchudzić się zdrowo, bezpiecznie i na stałe skorzystaj z programu naszego centrum redukcji wagi. Oferujmy bezpłatne konsultacje przez cały czas odchudzania a także po jego zakończeniu. Nie musisz opuszczać posiłków. Możesz jeść trzy posiłki dziennie i jeszcze dwie przekąski! Dołącz do tysięcy zadowolonych osób które nie tyją po zakończeniu odchudzania.
    Wchodząc na stronę:

    http://www.idealnafigura.com/gberes

     
  11. ~ewka

    11 stycznia 2015 o 11:42

    Wspaniały pomysł i wykonanie, zdjęcie bardzo ładnie oddaje urok ciasta. Polecam też moje wypieki
    http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

     
  12. ~Elżbieta

    11 stycznia 2015 o 12:39

    Zrobiłam to ciasto ,dosyć pracochłonne ,w sumie co do smaku to bez rewelacji

     
    • ewelinaskiba89

      11 stycznia 2015 o 13:46

      Ciasto jest dość pracochłonne a smak to oczywiście kwestia gustu. Ja lubię ciasta, których słodki smak jest przełamany nutą owocową nutą :)

       
  13. ~teresa

    11 stycznia 2015 o 13:38

    ciasto ladnie wyglada,,:) ale kto dzisiaj robi krem na margarynie,,?

     
    • ewelinaskiba89

      11 stycznia 2015 o 13:48

      Jak już pisałam to ciasto bierze udział w konkursie organizowanym przez spółkę Bielmar. Oczywiście margarynę z powodzeniem można zastąpić masłem, robiłam tak wcześniej i wychodzi idealnie ;)

       
  14. ~Joanna

    11 stycznia 2015 o 14:53

    Bardzo ładnie wygląda na zdjęciu , w przepisie jest tabliczka czekolady i kakao ( ile łyżek dać ) gdzie dodać składniki ?

     
    • ewelinaskiba89

      11 stycznia 2015 o 15:19

      Kakao i czekolada jest potrzebne do dekoracji ciasta, w ostatnim etapie oprószamy ciasto kakao (można tego nie robić) i polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą :)

       
  15. ~Grus

    11 stycznia 2015 o 15:09

    wow wygląda jak domek :)

     
  16. ~Damian

    11 stycznia 2015 o 15:43

    Tak ulepszona wersja chatki puchatka :)
    Zapraszam na mój blog o finansach : http://swiatfinasow.blogspot.com/

     
  17. ~Iza

    11 stycznia 2015 o 18:42

    Ale piękne ciasteczko. :)

     
  18. ~renatka

    11 stycznia 2015 o 22:20

    A ja do ciast też używam margaryny – jedynie do kremów masła :)

     
  19. ~SU

    12 stycznia 2015 o 07:09

    super ciacho! wygląda niesamowicie,a smakuje nieziemsko;jadłam ;polecam;)z
    ZAPRASZAM NA SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIOWĄ NIESPODZIANKĄ;POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/sernik-z-wisniowa-niespodzianka.html

     
  20. ~poziomkowa.cukiernia

    12 stycznia 2015 o 16:36

    Ciasto wygląda fantastycznie! Świetny pomysł :D

     
  21. ~Konczi i Szpileczka

    15 stycznia 2015 o 10:17

    Wygląda bardzo ciekawie i apetycznie!

     
  22. ~Justyna

    1 lutego 2015 o 23:07

    Wygląda smakowicie pytanie czym można zastąpić tą nalewkę śliwkową?

     
    • ewelinaskiba89

      2 lutego 2015 o 13:36

      Nalewkę śliwkową można zastąpić innym alkoholem np. wódką albo po prostu pominąć, ja zwykle dodaje trochę gdyż ciasto jest wtedy bardziej kruche :)

       
  23. ~Ann

    20 lutego 2015 o 14:34

    Ładnie wygląda szkoda, że można tylko popatrzeć…

     
  24. ~A

    9 kwietnia 2015 o 11:53

    Wygląda bardzo ładnie ale w zasadzie na tym się kończy, bo w smaku nie robi wrażenia a poza tym jest czasochłonne i ciężko uwałkować równe ruloniki. Poza tym czas pieczenia ciasta jest zdecydowanie za długi.

     
  25. ~Kasia

    23 maja 2017 o 12:55

    Wygląda obłędnie i na pewno jest pysznye