RSS
 

Schab suszony

07 sty

Obraz1Składniki :

  • 1,2 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli morskiej
  • 1 łyżka soli peklowej
  • 3 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem
  • 3 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki kolorowego świeżo mielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Pierwszego dnia nacieramy schab samym cukrem, układamy w naczyniu i ostawiamy na 24 godziny do lodówki. Drugiego dnia wylewamy wodę, która zebrała się w szklanym naczyniu a następnie mięso ponownie myjemy i osuszamy. Nacieramy schab mieszanką soli morskiej  i peklowej., ponownie wstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Trzeciego dnia powtarzamy czynności – wylewamy zebraną wodę a mięso myjemy i osuszamy. Schab nacieramy pozostałymi przyprawami i ziołami i odstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Po trzech dobach mięsa już znacznie ubędzie, jeśli mamy duży płaski kawałek to można go dodatkowo uformować przewiązując go sznurkiem kuchennym. Tak przygotowane mięso przekładamy do pończochy lub woreczka z gazy i wieszamy w ciepłym ale przewiewnym miejscu (ja mój schab suszyłam w kuchni przy karniszu). Czas suszenia to kolejnych 7 dni, po tym czasie należy gotową już wędlinę przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje pokrojona w cieniutkie plastry.

Smacznego :)

 
Komentarze (30)

Napisane przez w kategorii przekąski

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~na gazie

    7 stycznia 2015 o 23:13

    jeszcze nie mialam okazji probowac takiego schabu , ale podejrzewam ze jest przepyszny :)

     
  2. ~sagneska

    7 stycznia 2015 o 23:33

    Ja to boję się robić takich na pozór strasznych rzeczy! Ale może się odważę spróbować w kolejne święta… kto wie ;)

    http://www.sagneska.pl

     
  3. ~fi

    8 stycznia 2015 o 10:00

    Surowe mięso wieprzowe…Nie mialabym odwagi tego zrobić.

     
    • ewelinaskiba89

      8 stycznia 2015 o 10:04

      moja mama też była sceptyczna dopóki nie spróbowała ;)

       
      • ~fi

        8 stycznia 2015 o 14:28

        Nie wątpie ,że to jest smaczne. Mam jednak obiekcje do jedzenia surowego mięsa, a zwlaszcza wieprzowego. Wlośnica…tasiemiec… yersinia… dlatego nie wypróbuje tego przepisu :)

         
        • ewelinaskiba89

          8 stycznia 2015 o 14:50

          Rozumiem Twoje obiekcje, mam to szczęście że mięso kupuję u rodziców koleżanki i mam pewność, że jest przebadane i posiada certyfikaty bezpieczeństwa :)

           
  4. ~jurek

    8 stycznia 2015 o 10:44

    Robię to kilka lat. W cukrze wystarczy 6 godzin, zbyt długo mięso się psuje. Sól 24 h może być kamienna, koniecznie niejodowana, do przetworów. Zero soli peklowej bo niepotrzebna.Zioła w dowolnym składzie ;ziele a. pieprz [papryka liście lau. majeranek papryka itp. Zawinąć w płótno lub gazę niezbyt grubo, zesznurować, w pończochę zbyt wysycha. Po 5 dniach dobre, przechowywać w lodówce bo jeżeli dalej schnie to twardnieje na skałę Smacznego.

     
    • ewelinaskiba89

      8 stycznia 2015 o 11:14

      Dzięki za sugestie ;) ja robiłam wg starego przepisu jak powyżej i był naprawdę smaczny.
      Jeśli chodzi o kwestię zbytniego wysychania mięsa to już zależy od miejsca w jakim je suszymy – jeśli jest mało przewiewne to faktycznie mięso szybciej wysycha.

       
    • ~teresa

      8 stycznia 2015 o 19:34

      Proponuję nie wieszać schabu a odłożyć do zamrażalnika na 2 tygodnie.

       
  5. ~bułka z chlebem

    8 stycznia 2015 o 11:19

    Taki schab jest przepyszny, zobacz też moją wersję schabu długodojrzewającego
    http://bulkazchlebem.pl/schab-dlugodojrzewajacy

     
  6. ~kasia

    8 stycznia 2015 o 11:19

    Nie jest tak, że masz nadwagę bo jesz za dużo? Masz nadwagę bo jesz za mało? To prawda! Jesz za mało substancji
    odżywczych potrzebnych dla organizmu. Teraz masz szansę uzyskać idealną figurę i cieszyć się nią tak długo jak zachcesz.
    Zyskasz piękną sylwetkę,doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, odporność na wiele chorób.
    Osiągniesz to stosując świetny program, który jest dla każdego (idealnafigura24.pl).

     
  7. ~Piotr

    8 stycznia 2015 o 12:08

    Robię taki schab od pól roku – jest rewelacyjny. Wieszam w drzwiach na drążku do ćwiczeń. Stosujętrochęinny skład ziół – czosnek, majeranek, zioła ojca MAteusza, szczypta papryki i ostrego pieprzu na koniec noża…
    Maksymalnie 7 dni suszenia – potem zawijam w folię aluminiową i do lodówki – jeżeli warunki suszenia będą niesprzyjające (za dużo wilgoci w powietrzu) – niestety zacznie pojawiać się pleśń

     
  8. ~tss123

    8 stycznia 2015 o 12:43

    Suszone mięsa są obecnie „w modzie”, i dobrze. Wszystko zrobione w domu – z reguły – jest lepsze od tego co znajdujemy w handlu. Polecam również mięsa pieczone, np. boczek korzenny – http://www.stachurska.eu/?p=425 .

     
  9. ~bogof

    8 stycznia 2015 o 15:19

    Robię 12 h w cukrze i 24 w soli . Potem lodówka bez podsuszania. Nakłuwam kawałkami czosnku do wewnątrz. Rewelacja. Trzeba tylko pamiętać by z czasem w cukrze nie przesadzić bo mięsko będzie słodkawe. Polecam moje domowe mięsa :
    http://www.przepis-kulinarny.pl/wedliny-8-24.html

     
  10. ~beata

    8 stycznia 2015 o 15:34

    Polecam, od kilku lat podobnie przygotowuję mięsa, wszyscy domownicy je uwielbiamy

     
  11. ~jerzy

    8 stycznia 2015 o 17:37

    Ja przyrządzam schab w szynkowarze , uprzednio mocząc go około tygodnia w roztworze soli peklowej takiej z torebki .
    Następnego dnia krojony na kanapki jest pyszny i szynki sklepowe mogą się schować.

     
  12. ~qq

    8 stycznia 2015 o 18:42

    pewnie pyszny , jednak nie jada się surowej wieprzowiny

     
  13. ~marika

    8 stycznia 2015 o 21:53

    ja nie dodaję soli peklowej i zamiast ziół obtaczam w czosnku granulowanym w papryce i majeranku i odrazu do skarpety i koło kuchni do suszenia a potem w pergamin i na parapet

     
  14. ~Michał

    12 lutego 2015 o 15:26

    Zamiast pończochy proponuję jednorazowy bandaż z apteki, tanio, czysto i higienicznie :-)