RSS
 

Sernik z białą czekoladą i orzeszkami na ciasteczkowym spodzie

28 mar

Obraz2Obraz1Składnik spód:

  • 250 g zbożowych herbatników
  • 100 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 100 g masła

 

Składniki masa serowa:

  • 1 kg białego sera
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 80 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych w karmelu
  • 150 g białej czekolady
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 duży budyń śmietankowy Delecta
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego Delecta

Składniki polewa:

  • 50 g białej czekolady
  • 30 g orzeszków ziemnych w karmelu
  • pokrojone białe trufle

Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy w rondelku, ciastka rozdrabniamy z orzechami i łączymy z masłem. Powstałą masą wykładamy spód i boki tortownicy, a następnie wstawiamy do lodówki. W rondelku podgrzewamy śmietankę , a następnie dodajemy do niej czekoladę. Czekamy aż się rozpuści, dodajemy mleko w proszku dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Biały ser mielimy trzy razy, dodajemy cukier i ucieramy. Następnie dodajemy budyń i miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym jajku. Orzechy mielimy w młynku i również dodajemy je do masy serowej. Gdy składniki się połączą dodajemy wystudzoną śmietankę z czekoladą. Tak przygotowany ser przekładamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 1 godzinę i 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Polewamy białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i dekorujemy orzeszkami ziemnymi w karmelu i pokrojonymi białymi truflowymi cukierkami.

Smacznego :)

Wielkanocne wypieki z Delectą

 
Komentarze (15)

Napisane przez w kategorii ciasta, desery

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Obżarciuch

    9 kwietnia 2015 o 08:45

    znakomity sernik Ci wyszedł :) ja też ostatnio robiłam sernik na ciasteczkowym spodzie
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/04/sernik-czekoladowy.html

     
  2. ~Buster

    16 kwietnia 2015 o 16:59

    Ach jakże chciałbym się nauczyć tak piec :)

    http://www.buster.pw/upieklem-ciasto-czekoladowe/

     
  3. ~bułka z chlebem

    16 kwietnia 2015 o 17:45

    Ale super sernik, Ciebie zapraszam na puszyste ciasto z jabłkami
    http://bulkazchlebem.pl/ciasto-z-jablkami

     
  4. ~SU

    17 kwietnia 2015 o 07:54

    ŚWIETNY ,ORYGINALNY PRZEPIS;) PYSZNOŚCI!!
    JA ZAPRASZAM NA ”PRZEKŁADANIEC BRZOSKWINIOWO-JOGURTOWY” POZDRAWIAM!
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/przekadaniec-brzoskwiniowy.html

     
  5. ~Twój Raj

    17 kwietnia 2015 o 21:50

    Jeszcze to ja sernika z orzechami to raczej nie próbowałem, chyba że dawno temu i nie pamiętam ale ten twój wygląda wprost przepysznie;)

     
  6. ~iza

    18 kwietnia 2015 o 07:14

    przepysznie wygląda!!!!

     
  7. ~Anna

    24 czerwca 2015 o 21:34

    Proszę o informację o wielkości blaszki oraz co można użyć jeśli nie dostanę białych trufli?

     
    • ewelinaskiba89

      24 czerwca 2015 o 21:45

      Tortownica o średnicy 23 cm. Trufle były tylko do dekoracji więc można je pominąć lub zastąpić innymi podobnymi cukierkami np. białymi michałkami :)

       
  8. ~Anna

    27 czerwca 2015 o 22:13

    Zrobiłam i wyszedł super. Nigdzie nie było napisane momentu, w którym dodać esencję śmietankową- była podana tylko w składnikach, ale to szczegół- dodałam odrobinkę do polewy na sernik:). Na pewno go powtórzę!!

     
    • ~Ewelina

      28 czerwca 2015 o 12:06

      Bardzo się cieszę, że Ci smakował ;) zachęcam do wypróbowania pozostałych przepisów :)