RSS
 

Dekadencki sernik czekoladowy podawany z stoutem

20 sie

Składnik spód:

  • 350 g pełnoziarnistych herbatników
  • 100 g masła

Składniki masa serowa:

  • 500 g serka śmietankowego
  • 400 g mlecznej czekolady
  • 8 jajek
  • szczypta soli

Składniki polewa:

  • ½  szklanki brązowego cukru
  • ½  szklanki piwa stout
  • 2 łyżki whiskey
  • 4 kostki gorzkiej czekolady

Składniki mini bezy:

  • 4 białka jajek
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

Pozostałe składniki:

  • ¾ szklanki świeżych borówek

Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy w rondelku, ciastka rozdrabniamy i łączymy z masłem. Powstałą masą wykładamy spód tortownicy (20 cm), a następnie wstawiamy do lodówki. W rondelku podgrzewamy wodę na której rozpuszczamy  w kąpieli wodnej czekoladę. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka przelewamy do rozpuszczonej czekolady i energicznie mieszamy. Następnie cienką strużką wlewamy czekoladę do serka, miksujemy masę do całkowitego połączenia składników. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Przelewamy masę serową na spód z ciastek. Tortownicę układamy w kąpieli wodnej i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez pierwsze 20 minut w temperaturze 170 stopni a następnie przez 40 minut w temperaturze 150 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na całą noc. Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawajmy cukier, po 1 łyżce, dokładnie miksując po każdej dodanej porcji cukru aż się rozpuści. Pod koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijamy jeszcze przez około 3 minuty i dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni C (bez termoobiegu). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, i za pomocą szprycy cukierniczej formujemy malutkie bezy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 120 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy bezy jeszcze przez 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Rano przygotowujemy polewę, brązowy cukier i piwo mieszamy a następnie gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje przez ok 10 minut.  Na koniec dodajemy whisky i energicznie mieszamy, gdy masa się połączy dodajemy kostki czekolady i pozostawiamy  aż się rozpuści, następnie mieszamy aż powstanie gładka błyszcząca polewa. Wylewamy całość na schłodzony sernik, na wierzchu dekorujemy małymi bezami oraz świeżymi borówkami. Sernik podajemy na zimno, doskonale smakuje ze szklanką dobrze schłodzonego piwa typu stout.

Smacznego :)

PS. Uwaga ten deser to rozpusta dla zmysłów – można się uzależnić ;)

Kulinarne inspiracje z Love Beer

 
Komentarze (24)

Napisane przez w kategorii ciasta, desery

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Anna

    21 sierpnia 2015 o 08:44

    ale mniam
    i jak tu się odchudzać :)
    dla tych co na diecie polecam domowy koktajl odchudzający

    http://odchudzaniejestproste.pl/koktajl-odchudza-ponad-2-kg-na-tydzien-rewelacyjne-rezultaty/

    Daje rewelacyjne rezultaty :)

    pozdrawiam i gratuluję bloga

     
  2. ~Ania

    21 sierpnia 2015 o 08:45

    Pyszne ciacho, ja polecam zrobic sery do zapiekanek, past, kanapek itd. samodzielnie w domu lub cydr, proste w wykonaniu http://blog.winoiser.com

     
  3. ~Obżarciuch

    21 sierpnia 2015 o 08:46

    sernik wygląda smakowicie :) u mnie klasyczny sernik na kruchym cieście z suszonymi sliwkami
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/08/sernik-na-kruchym-ciescie.html

     
  4. ~kolo

    21 sierpnia 2015 o 09:20

    obłędne i jeszcze jako dodatek piwo – wszystko co misie lubią najbardziej

     
  5. ~tss

    21 sierpnia 2015 o 09:50

    Polecam również sernik z makowym spodem – http://www.stachurska.eu/?p=6458 .

     
  6. ~kasia

    21 sierpnia 2015 o 12:35

    Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo!
    Masz nadwagę, bo jesz za mało!
    To prawda. Jesz za mało czegoś, co jest dla ciała podstawową potrzebą. Twojemu ciału brak czegoś, co potrzebne jest, żeby mogło być silne i zdrowe-podstawowych substancji odżywczych.
    TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
    Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, zwiększoną odporność na wiele chorób.
    Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany indywidualnie do Twojej sylwetki i Twojego stylu życia, który działa na poziomie komórkowym i prowadzi do szybkiej regeneracji organizmu i likwidacji czynników, które spowodowały nadwagę.
    Odwiedź stronę – http://www.idealnafigura.com/gberes

     
  7. ~Pozytywny

    21 sierpnia 2015 o 14:41

    Genialny pomysł na sernik, który wygląda rewelacyjnie. Robi ogromne wrażenie wizualne i zapewne również smakowe. :) Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis.

     
  8. ~bułka z chlebem

    21 sierpnia 2015 o 21:47

    Pysznie wygląda i smakuje. Ja ostatnio robiłam bardzo delikatne babeczki maślane z brzoskwinią
    http://bulkazchlebem.pl/babeczki-maslane-z-brzoskwinia

     
  9. ~elwirski

    22 sierpnia 2015 o 08:45

    ślinka cieknie:)

     
  10. ~Piotr

    23 sierpnia 2015 o 13:12

    Wow! – to jedyne słowo, które ciśnie mi się na usta patrząc na to cudo :)

     
  11. ~Przepiórki

    23 sierpnia 2015 o 15:34

    Polecam jajka przepiórcze ekologiczne http://przepiorki.pawelstrzyzykowski.pl/

     
  12. ~Maja

    24 sierpnia 2015 o 07:56

    Wygląda obłędnie. Ma się ochotę od razu sięgnąć po kawałek. Z piwem może nie, ale do kawki – dla mnie super.
    http://przekaskinaimpreze.pl

     
  13. ~Sosna

    24 sierpnia 2015 o 18:41

    Prezentuje się znakomicie! :)

     
  14. ~Zawsze głodna

    27 sierpnia 2015 o 10:57

    Wygląda bardzo smakowicie! :)

     
  15. ~bajtek

    20 maja 2016 o 17:23

    Szczerze to nie mogę nic powiedzieć o smaku ciasta, dam znać czy ciasto się udało jak jutro goście się za nie zabiorą:).