RSS
 

Sakiewki z kaszą gryczaną i wątróbką

15 paź

Składniki ciasto:

  • 0,75 kg mąki pszennej
  • 10 g drożdży instant
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,75 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soli

Składniki farsz:

  • 200 gram prażonej kaszy gryczanej
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 1 mała zielona papryczka chilli
  • pęczek świeżych ziół (bazylia, oregano, pietruszka)
  • 0,5 łyżeczki mielonego czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 czubate łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Pozostałe składanki:

  • jako do posmarowania

Sposób przygotowania :

Do miski wysypujemy mąkę z dodatkiem drożdży, cukru oraz soli. W drugiej misce łączymy wodę, mleko oraz olej. Do suchych składników dodajemy mokre i wyrabiamy ciasto przez ok 12 minut. Następnie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na minimum 40 minut. Na patelni rozgrzewamy olej na którym przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekaną papryczkę. Gdy cebulka się zeszkli wsypujemy kaszę gryczaną, chwilę przesmażamy i podlewamy bulionem, gotujemy kaszę podlewając co jakiś czas bulionem gdy ten odparuje. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę wątróbkę z dodatkiem posiekanych ziół i przypraw. Pod koniec smażenia dodajemy do kaszy wątróbkę, doprawiamy musztardą oraz tartym parmezanem. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, krótko wyrabiamy i dzielimy na placki. Każdy z nich rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty, na środku każdego układamy łyżkę farszu. Zlepiamy najpierw rogi ciasta a następnie wzdłuż powstałych brzegów. Powstałe sakiewki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do  190 stopni przez ok 20 minut.

Smacznego :)

To świetny pomysł na smaczny i tani posiłek. Sakiewki świetnie smakują zarówno na ciepło z dodatkiem barszczu czerwonego lub zupy pieczarkowej jak i na zimno z lekkim jogurtowym sosem. Kasza gryczana świetnie smakuje w aromatycznym ziołowym farszu. Celowo wybrałam prażone ziarna o ciemniejszej barwie i intensywniejszym smaku. Oprócz smaku kaszy gryczanej zawdzięczamy jej przede wszystkim dużą ilość białka potrzebnego nam w prawidłowym rozwoju, a dzięki zawartość przeciwutleniaczy oraz składników regulujących działanie insuliny, jest idealnym składnikiem posiłków osób chorych na cukrzycę.

Bez tytułu

To drugi przepis, który jest owocem współpracy przy realizacji kampanii „Lubię Kaszę”sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.  Pamiętajcie również, że na stronie i fanpage’u Lubię Kaszę znajdziecie tą i wiele innych kaszowych inspiracji, gotując razem z nami macie możliwość powalczyć o nagrody ;)

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii dania główne

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Sosna

    24 października 2015 o 16:27

    Pomysłowe :>