RSS
 

Pulpeciki w sosie koperkowym z cukinią oraz kluseczkami z rukolą

14 sty

Składniki kluseczki:

  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki kaszy manny
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • garść świeżej rukoli
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Składniki pulpety z sosie koperkowym:

  • ½ kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1 dymka
  • sól, pieprz
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • pęczek koperku
  • 2 małe cukinie
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięso wyrabiamy z posiekaną w kostkę cebulką, jajkiem oraz solą, i pieprzem. Formujemy z mięsa pulpety, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kaszę mannę gotujemy na mleku, odstawiamy do wystudzenia. Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodajemy zblendowaną rukolę, mąkę, jajko, oraz przyprawy i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy pod skosem na kluseczki podobnie jak tradycyjne kopytka. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie aż do momentu ich wypłynięcia. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju na którym smażymy krótko pokrojone w plasterki cukinie. Gdy te odrobinę zmiękną dodajemy do nich posiekany w kostkę koperek, doprawiamy solą i pierzem i zalewamy śmietanką. Chwilkę wszystko razem dusimy, na końcu dodajemy starty na drobnych oczkach tarki żółty ser i wrzucamy pulpeciki. Podajemy z rukolowymi kluseczkami.

Smacznego :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii dania główne

 

Dodaj komentarz