RSS
 

Sernik gotowany na makowym cieście

24 sty

Składniki ciasto:

  • 200 g maku
  • ¾ szklanki mleka
  • 150 g cukru pudru
  • 4 całe jajka
  • 2 białka jajek
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki masa serowa:

  • ½  kg waniliowego mielonego sera w wiaderku
  • 2 łyżki miodu
  • 75 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 2 żółtka jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Mleko gotujemy a następnie zalewamy nim mak aby go sparzyć. Żółtka ucieramy z cukrem aż ten się rozpuści, dodajemy do niego pozostałe składniki i wystudzony mak. Z 6 białek ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie łączymy z masą z makiem. Pieczemy w blaszce (17x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przez 30 minut w piecyku rozgrzanym do 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy na kratce a następnie kroimy wzdłuż na pół. Przygotowujemy krem, w garnku rozpuszczamy masło. Ser ucieramy z pozostałymi składnikami aż te się połączą. Do masła przelewamy masę serową energicznie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, chwilę całość gotujemy aż do zgęstnienia masy. Ciepłą masą serową przekładamy przekrojone ciasto. Odstawiamy do stężenia i całkowitego wystudzenia. Oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Smacznego :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii ciasta, desery

 

Dodaj komentarz