RSS
 

CHINKALI – gruzińskie pierożki

25 sty

Składniki ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli

Składniki nadzienie:

  •  400 g wołowiny lub baraniny
  •  200 g wieprzowiny
  •  2 cebule
  •  ½ pęczka natki pietruszki
  •  ½ pęczka natki kolendry
  •  ½ szklanki bulionu lub wody
  •  ¾ łyżki soli
  •  ¾ łyżki świeżo mielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Z mąki, soli i wody wyrabiamy dość ścisłe ciasto. Odstawiamy je przykryte miseczką lub ściereczką na ok 20 minut. Wieprzowinę i wołowinę myjemy, osuszamy a następnie mielimy. Do mięsnej mieszanki dodajemy drobno posiekane cebule, pietruszkę, kolendrę oraz sól i świeżo zmielony pieprz. Dokładnie wyrabiamy a następnie dodajemy ciepły bulion lub wodę i ponownie mieszamy. Z ciasta robimy wałek i kroimy je na plasterki o grubości ok 1,5 cm. Następnie każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na cieniutki placek o średnicy ok.13 cm. Na środku każdego okręgu układamy dużą czubatą łyżkę mięsnego farszu. Zbieramy brzegi ciasta i tworzymy sakiewkę. W garnku gotujemy wodę, pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15 minut od wypłynięcia (ze względu na to że farsz jest surowy) co jakiś czas mieszając. Podajemy na ciepło oprószone świeżymi ziołami i ulubionymi przyprawami.

Smacznego :)

 

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii dania główne

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Iwona

    25 stycznia 2016 o 21:28

    Tobołeczki podobne do chińskich. Na pewno smaczne : )

     
  2. ~Zawsze głodna

    26 stycznia 2016 o 23:12

    Pychotka! Twoje chinkali pięknie się prezentują :)