RSS
 

Ciastka na patyku

09 lut

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g masła
  • 160 g malinowej konfitury

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodajemy żółtko, ekstrakt waniliowy, pokrojone na kawałki masło i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto krótko zagniatamy i cienko rozwałkowujemy. Na placku ciasta układamy małą łyżeczką konfiturę, przykrywamy drugim plackiem i foremką wycinamy ciastka. W każdym ciastku umieszczamy drewniany patyczek i  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Smacznego :)

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii desery

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Marzena

    15 lutego 2016 o 08:27

    Ale super wyglądają :-)