RSS
 

Pierogi z pieczarkami i camembertem

20 lut

Składniki ciasto:

  • 750 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 300 ml gorącej wody
  • 1 jajko

Składniki farsz:

  • 1,5 kg pieczarek
  • 1 szalotka
  • ½ pora
  • ½ pęczka pietruszki
  • 190 g serka camembert
  • świeżo mielony marynowany zielony pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy z solą na stolnice, dodajemy roztrzepane jajko i powoli wlewamy wodę i mieszamy widelcem. Następnie wyrabiamy ciasto rękami na gładką masę, odstawiamy ciasto przykrywając je miseczką na kilka minut aby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz, szalotkę siekamy w kostkę a pora w paseczki i podsmażany na oleju aż nieco się zarumienią. Pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do cebuli i pora, dusimy wszystko razem aż grzyby zmiękną a cały wypuszczony przez nie płyn odparuje. Doprawiamy świeżo mielonym zielonym pieprzem oraz solą i odstawiamy do wystudzenia. Camembert kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pieczarek. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego okrągłe placuszki nakładamy na nie farsz i przykrywamy drugim plackiem ciasta, następnie zawijamy brzegi dookoła. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok 3-5 minut od momentu aż wypłyną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerze rozkładając je pojedynczo aż obciekną aby się nie posklejały. Podajemy ciepłe skropione roztopionym masłem i oprószone natką pietruszki.

Smacznego :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii dania główne

 

Dodaj komentarz