RSS
 

Blok czekoladowo-kokosowy

07 mar

Składniki masa czekoladowa:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 kostki masła
  • 2 szklanka mleka w proszku

Składniki masa kokosowa:

  • 0,5 szklanki mleczka kokosowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 szklanka mleka kokosowego w proszku

Pozostałe składniki :

  • duża paczka herbatników
  • tabliczka czekolady
  • 0,5 szklanki czipsów kokosowych

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić z dodatkiem cukru, dodać mleko i  podgrzewać nie doprowadzając do zagotowania. Następnie dodawać stopniowo mleko w proszku oraz kakao cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki a masa nie przywarła do garnka. W drugim rondelku również rozpuszczamy masło w cukrem oraz mleczkiem kokosowym i likierem. Dodajemy stopniowo mleko w proszku zwykłe i kokosowe. W naczyniu wykładamy 8 herbatników na które wykładamy 1/2 masy czekoladowej, przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników, na które wykładamy 1/2 masy kokosowej. Czynność powtarzam, wierzch dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i czipsami kokosowymi.

Smacznego :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii ciasta, desery

 

Dodaj komentarz