RSS
 

Chaczapuri gruzińskie

10 mar

Składniki ciasto:

  • 150 ml wody
  • 75 ml mleka
  • 42 g świeżych drożdży
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Składniki farsz:

  • 350 g białego sera
  • 1 szalotka
  • 150 g boczku wędzonego
  • ½ pęczka koperku
  • sól
  • świeżo mielony biały pieprz

 

Sposób przygotowania:

Wodę i mleko podgrzewamy, następnie rozpuszczamy w nich drożdże oraz cukier. Do miski przesiewamy mąkę z dodatkiem soli, wlewamy olej oraz rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na min. 20 minut. Na patelni podsmażamy pokrojone w drobną kostkę cebulkę oraz boczek. W misce rozcieramy widelcem biały ser łączymy go z posiekanym koperkiem, oraz podsmażonym boczkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i formujemy z nich kule, każdą wałkujemy na stolnicy. Na środek każdego placka nakładamy połowę farszu, a następnie składamy boki do środka i dokładnie zlepiamy. Placki smażymy na suchej patelni na średnim ogniu, do czasu aż się zarumienią i będą chrupkie.

Smacznego :)

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii dania główne

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~żonaelektryka

    10 marca 2016 o 11:01

    wygląda na proste w przyrządzeniu, chyba w weekend się skuszę:) dzięki za inspirację:)

     
  2. ~Sosna

    8 kwietnia 2016 o 17:06

    Wygląda obłędnie! :D