RSS
 

Cytrusowe ciasto a’la sękacz

15 kwi

Składniki ciasto:

  • 8 jajek
  • 265 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 95 g cukru kryształu
  • 135 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia Delecta
  • 2 łyżeczki cukru cytrynowego Delecta

 

Pozostałe składniki:

  • 300 ml konfitury pomarańczowej
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 paczka biszkoptów
  • 1 tabliczka czekolady
  • skórka otarta 1 ½ cytryny

 

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Żółtka oddzielić od białek. Dodawać po jednym żółtku do masy maślanej cały czas ucierając. Mąki przesiać do oddzielnej miski z szczyptą proszku do pieczenia. Następnie dodawać po łyżce do masła i jajek nie przerywając ucierania. Białka ubić w osobnej misce ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru kryształu. Delikatnie wymieszać masę z masła i jajek z ubitym białkami. Dno blaszki o wymiarach 20×20 cm delikatnie zwilżyć wodą i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy nałożyć ok. 3-4 łyżek gotowego ciasta i rozsmarować równomiernie na dnie blaszki. Piec ok. 3-4 minuty w piecyku rozgrzanym do 220ºC. Gdy wierzch się zarumieni czynność powtarzamy nakładając równomiernie kolejną warstwę ciasta. I tak do czasu zużycia całości przygotowanego ciasta. Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. W rondelku doprowadzamy konfiturę pomarańczową do wrzenia następnie rozpuszczamy w niej galaretkę, gdy trochę przestygnie wykładamy ją na wystudzone ciasto. Następnie na galaretce układamy warstwę biszkoptów. Wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli  wodnej czekoladą i oprószamy otartą skórką z cytryny.

Smacznego :)

 

Piecz... ot tak... prosto z serca!

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii ciasta

 

Dodaj komentarz