RSS
 

Letnie spaghetti z sosem pomidorowym i klopsikami

04 sie

Składniki sos:

  • 4 duże pomidory
  • 2 małe cebule
  • 1 ostra papryczka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki selera naciowego
  • kilka łyżek oliwy
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • 1 papryka
  • 1 młoda cukinia

Składniki klopsiki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 1 małe jajko
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 0,5 wędzonej słodkiej papryki
  • bułka tarta
  • mąka kukurydziana

Pozostałe składniki:

  • opakowanie makaronu orkiszowego spaghetti
  • mozzarella

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę cebulkę, czosnek, ostrą papryczkę oraz gałązki selera naciowego. Pomidory parzymy i pozbawiamy skórki, następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, dodajemy do reszty warzyw i dusimy aż do czasu niemal całkowitego rozgotowania. Pod koniec doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem i dodajemy pokrojoną w słupki paprykę oraz cukinię. Chwilę wszystko razem dusimy i zestawiamy z ognia. W misce wyrabiamy mięso mielone z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Formujemy małe, okrągłe klopsiki, obtaczamy w mące kukurydzianej i obsmażamy na złoty kolor, a następnie przekładamy do sosu. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z aromatycznym sosem oraz pokrojoną w kostkę mozzarellą.

Smacznego :)

PS. Taki makaron to doskonała, lżejsza alternatywa dla tradycyjnego sosu bolognese, w sam raz na lato kiedy pod dostatkiem mamy sezonowych warzyw. 

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii dania główne, makarony

 

Dodaj komentarz