RSS
 

Domowe lody z białą czekoladą i malinami

17 sie

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 90 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 125 ml mleka
  • 175 ml śmietanki 30 % 
  • 90 g białej czekolady
  • ½ szklanki świeżych malin

 

 

 

 

 

 

 

 

 Sposób przygotowania:

Do tygielka wbijamy żółtka, dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując do momentu aż się rozpuści a żółtka zbieleją.  Mleko wlewamy do drugiego garnuszka, dodajemy ekstrakt waniliowy i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Następnie powoli wlewamy gorące mleko do utartych żółtek cały czas ucierając energicznie trzepaczką. Rondelek z masą mleczno-jajeczną ustawiamy ponownie na wolnym ogniu i cały czas mieszając podgrzewam do zgęstnienia, uważając żeby nie doprowadzić do wrzenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i stopniowo dodajemy ją do masy, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 30 minut do całkowitego wystudzenia. Ubijam schłodzoną wcześniej śmietankę i dodajemy ją do masy waniliowej z białą czekoladą, na koniec dodajemy częściowo roztarte maliny, mieszamy i przekładamy do pojemnika z przykryciem a następnie wkładamy do zamrażalki na kilka godzin, najlepiej całą noc. 

Smacznego :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii desery

 

Dodaj komentarz