RSS
 

Prosty w przygotowaniu jesienny makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem, rukolą i słonecznikiem

17 paź

Uwielbiam wszystkie dania z makaronu, smakują mi szczególnie w połączeniu z sezonowymi składnikami. Jesienią pożywne i rozgrzewające potrawy są podstawą mojego jadłospisu. Ważna jest nie tylko prostota wykonania ale i kompozycja smaków oraz swego rodzaju uniwersalność przygotowywanych potraw. Prezentowane danie jest tego najlepszym przykładem, smakuje idealnie zarówno na ciepło i w takiej postaci sprawdza się głównie na obiad lub kolacje, jak i na zimno dzięki czemu można je zabrać ze sobą w formie lunch box-u do pracy.

Składniki:

  • 1 paczka makaronu Lubella Pióra nr 17
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 mała papryczka chilli
  • ½ łyżeczki soli sól
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką
  • słoik pomidorów suszonych w oleju
  • ½ szklanki pomidorków koktajlowych
  • ¾ szklanki ziaren słonecznika
  • świeża rukola

 

 

Sposób przygotowania:

Ząbki czosnku i papryczkę drobno siekamy i obsmażamy na oleju z odsączonych suszonych pomidorów. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, przyprawiamy i wszystko razem smażymy. Gdy kurczak będzie gotowy dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory oraz pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 8-10 minut zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Słonecznik prażymy na suchej patelni do czasu aż się zarumieni. Odcedzony ciepły makaron łączymy z kurczakiem, słonecznikiem oraz rukolą.

Smacznego :)

Przepis powstał w myśl hasła  „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella” i bierze udział w konkursie.

1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii dania główne, makarony

 

Dodaj komentarz