RSS
 

Gotowany sernik na cieście marchewkowym

18 paź

Składniki ciasto:

  • 300 ml oleju kokosowego
  • 6 jajek
  • 300 g brązowego cukru
  • 480 g mąki
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 600 g marchewki
  • szczypta soli

 

Składniki krem:

  • ¾  kg mielonego sera w wiaderku
  • ¾ szklanki miodu
  • 100 g masła
  • 2 budynie waniliowy
  • sok z ½ cytryny
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • szczypta mielonych goździków

 

Sposób przygotowania:

Jajka ucieramy z cukrem, gdy ten się rozpuści dodajemy olej. Gdy składniki się połączą przesiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą cały czas ucierając. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy ją do ciasta. Blaszkę (o wymiarach 25 X 38 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 160 stopni przez 75 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto na kratce do całkowitego wystudzenia. W garnku rozpuszczamy masło. Ser ucieramy z pozostałymi składnikami aż te się połączą. Do masła przelewamy masę serową energicznie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, chwilę całość gotujemy aż do zgęstnienia masy. Ciepłą masą serową przekładamy przekrojone ciasto. Odstawiamy do stężenia i całkowitego wystudzenia. Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej tabliczką czekolady.

Smacznego  :)

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii ciasta, desery

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~klik hier

    18 października 2016 o 11:02

    Ojojojoj ale wyglada pysznie.

    A ja w pracy juz zjadłem drugie śniadanie i teraz burczy mi w brzuchu.

     
  2. ~testy psychologiczne do policji

    3 listopada 2016 o 10:31

    Fajny wpis