RSS
 

Chlebek bananowy

18 gru

Składniki:

  •  3 bardzo dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 ½ szklanki mąki orkiszowej
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • ½ tabliczki czekolady 70% kakao
  • ½ szklanki pokruszonych płatków pełnoziarnistych

 

Sposób przygotowania:

Banany obieramy i rozgniatamy na papkę. Dodajemy do nich olej, jajko, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie przesiewamy do masy mąkę z proszkiem oraz sodą i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę oraz pokruszone płatki. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Przelewamy do keksówki wysmarowanej olejem kokosowym i oprószonej mąką kukurydzianą. Pieczemy ok. 50 minut w piecyku rozgrzanym do 175 stopni do tzw. suchego patyczka.

 

Smacznego :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii ciasta, desery

 

Dodaj komentarz