RSS
 

Czekoladowa fantazja

01 lut

Składniki biszkopt:

  • 7 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  •  2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki krem:

  • 200 g masła
  • 150 g kremu czekoladowo-orzechowego
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 2 wafelki o smaku czekoladowym Lusette

Pozostałe składniki:

  • 1 tabliczka pełnej gorzkiej 70% czekolady
  • kakao
  • 1 wafelek o smaku czekoladowym Lusette

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy z cukrem i resztą składników, następnie łączymy je z pianą delikatnie mieszając aby nie złamać konsystencji. Biszkopt pieczemy ok. 30 minut w temp 170°C  w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do wystygnięcia a następnie kroimy na dwie części. Przygotowujemy krem ucierając masło w temperaturze pokojowej z kremem czekoladowo-orzechowym i mlekiem w proszku. Kroimy wafelki w kostkę i dodajemy do 3/4 całości kremu, resztę pozostawiamy do dekoracji bez dodatku kawałków wafelków. Salaterkę o owalnym kształcie wykładamy jedną połówką ciasta, na nią wykładamy 3/4 kremu z wafelkami. Przykrywamy całość wykrojonym z 2 połówki ciasta okręgiem, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia kremu. Odwracamy ciasto i smarujemy powstałą kopułkę resztą kremu, następnie oprószamy ciasto startą czekoladą. Pozostałe kawałki biszkoptu z 1,5 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego oraz wafelkiem wkładamy do blendera i rozdrabniamy do czasu powstania jednolitej masy. Z powstałej masy formujemy kulki i obtaczamy je w kakao. Powstałymi pralinami dekorujemy ciasto.

Smacznego :)

PS. To obłędnie czekoladowe ciasto skradnie serce wszystkim prawdziwym miłośnikom czekolady – UWAGA ten deser uzależnia ;)

Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii ciasta, desery

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~gin

    2 lutego 2017 o 17:38

    Prezentuje się naprawdę imponująco :)