RSS
 

Ptysie z kremem malinowym

07 mar

Składniki ciasto:

  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 8 jajek
  • szczypta soli

Składniki krem:

  • 200 g mrożonych malin Hortex
  • 100 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki 36 %
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych

Sposób przygotowania:

W rondelku gotujemy wodę z masłem. Gdy woda będzie wrzeć a masło się rozpuści, wsypujemy mąkę pszenną z szczyptą soli i energicznie mieszamy, aby masa się nie przypaliła. Gdy ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić od ścianek garnka, zdejmujemy je z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i energicznie mieszamy. Ciasto przekładamy do szprycy i formujemy okrągłe ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem, pamiętamy o zachowaniu sporych odstępów gdyż ciasto mocno rośnie. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie rozpuszczamy galaretki w 1,5 szklanki wrzącej wody, następnie odstawiamy je do wystudzenia. W osobnej misce ubijamy śmietankę, do zblendowanych malin dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy tężejącą galaretkę, na końcu delikatnie łączymy z ubitą śmietanką. Owocowym kremem przekładamy ptysiowe ciastka.

Smacznego :)

Mój dzień z Hortex

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii desery

 

Dodaj komentarz