RSS
 

Wiosenne drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

09 maj

Składniki ciasto:

  • 30 g drożdży
  • 250 ml lekko ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 120g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 550g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Składniki nadzienie owocowe:

  • 1 szklanka truskawek
  • 3 łodygi rabarbaru 
  • 1 galaretka truskawkowa

Składniki kruszonka:

  • 1 czubata łyżka masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki

Pozostałe składniki:

  • 1/3 szklanki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy zaczyn: drożdże rozcieramy z cukrem, a następnie dodajemy podgrzane mleko. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 minut. Mąkę przesiewamy z dodatkiem soli do miski, dodajemy cukier, roztrzepane  jajka, ekstrakt waniliowy oraz zaczyn i zaczynamy wyrobić ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione i lekko wystudzone ale jeszcze ciepłe masło. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Pozostawiamy gotowe ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia na minimum godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie owocowe: rabarbar i truskawki dokładnie myjemy. Łodygi obieramy i kroimy w plasterki. Truskawki odszypułkowujemy i kroimy na ćwiartki, lub drobniej, jeśli truskawki są duże. Przekładamy truskawki oraz rabarbar do tygielka i krótko dusimy aż puszczą sok, następnie dodajemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na grubość ok 2-3 cm rozkładamy na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i kroimy na 12 kwadratów, na środku każdego odciskamy dno szklanki aby powstało wgłębienie.   Do każdego wgłębienia wsypujemy trochę bułki tartej a na nią wykładamy masę owocową. Posypujemy wierzch kruszonką przygotowaną z cukru, mąki i masła. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 190 stopni przez 20 minut.

Smacznego :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii ciasta, desery

 

Dodaj komentarz