RSS
 

Czekoladowe ciastka brownie

23 lip

Składniki:

  • 180 g gorzkiej czekolady 70 % kakao
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 150 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g białej czekolady
  • pół szklanki orzeszków ziemnych

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuścić na małym ogniu masło razem z gorzką czekoladą, cały czas mieszając. Po wszystkim odstawić do wystudzenia. W misce utrzeć jajka w temperaturze pokojowej z dodatkiem cukru. Do zmiksowanych jaj dodać czekoladę z masłem i dokładnie wymieszać. Następnie do masy przesiewamy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i soli. Ponownie mieszamy i na końcu dodajemy posiekaną w kostkę białą czekoladę oraz orzeszki ziemne. Tak przygotowaną masę odstawiamy do zamrażarki na 10 minut. Ciastka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piecyku rozgrzanym do 175 stopni przez 10 minut. Formujemy ciastka łyżką zanurzoną w wodzie aby łatwiej odkleić od niej masę. Po upieczeniu należy odczekać 20 minut aby ciastka wystygły i nieco stwardniały.

Smacznego ;)

PS. Dodatki do ciastek można dowolnie modyfikować według własnych preferencji smakowych :)

Przepis inspirowany
http://nietylkopasta.pl

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii ciasta, ciastka, desery

 

Dodaj komentarz