RSS
 

Kluchy serowe z sosem malinowym

25 lip

Składniki:

  • 400 g białego sera
  • ½ szklanki kaszy manny
  • 1 szklana mąki u mnie orkiszowa (może być pszenna)
  • 2 łyżki masła
  • 1 duże jajko
  • ½ laski wanilii (można pominąć)

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ser  blendujmy z dodatkiem jajka. Masło rozpuszczamy w tygielku. W misce łączymy ser z jajkiem i kaszą manną dodajemy przesianą mąkę oraz  ziarna wanilii, na końcu dodajemy rozpuszczone wystudzone masło i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kule – mi wyszły z tej porcji 24 szt. Gotujemy wrzucając na wrzącą wodę przez 5-8 min do momentu aż wypłyną na powierzchnie wody. Podajemy z sosem przygotowanym z utartych świeżych malin.

Smacznego :)

 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii dania główne

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Agata

    28 lipca 2017 o 17:03

    Bardzo fajny przepis, dawno nie jadłam takich kluch, chyba ostatnio u babci :P

     
  2. ~Ada Jarecka

    2 sierpnia 2017 o 10:57

    Przepis nie wygląda na nazbyt skomplikowany, a po zdjęciu widzę, że efekt rewelacyjny. Pewnie smakuje równie dobrze. :)

     
  3. ~Marcelina

    15 sierpnia 2017 o 22:31

    Kusząco i apetycznie wyglądają te Twoje kluchy ;) W szczególności ten sos malinowy. Trudno nie zrobić się głodnym!